Goed Bezig

Goed Bezig is er voor organisaties binnen de gemeente Noordwijk die willen werken aan een gezondere leefomgeving voor kinderen en een gezondere leefstijl van kinderen. Scholen, kinderopvangorganisaties, verenigingen, welzijnsorganisaties, zorgprofessionals en voedselverkopers kunnen bij Goed Bezig terecht voor inspiratie en ondersteuning bij hun initiatieven. Goed Bezig is de regionale uitrol van de JOGG aanpak.

Bekijk hier de video over de JOGG aanpak.

Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Jong geleerd, is immers oud gedaan. Door de leefomgeving in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk gezonder te maken en de leefstijlvaardigheden van kinderen te vergroten, kunnen zij makkelijker gezondere keuzes maken.

De leefomgeving stuurt ons gedrag

In de afgelopen decennia is onze leefomgeving steeds ongezonder geworden. We worden in het dagelijks leven minder gestimuleerd om te bewegen, vaker verleid door ongezonde voeding en de stresservaring stijgt onder andere door mediagebruik. Ons leefstijlgedrag wordt grotendeels onbewust aangestuurd door prikkels uit de leefomgeving, gewoontes en associaties uit eerdere ervaringen. Hierdoor is het voor kinderen en hun verzorgers moeilijker geworden om een gezonde leefstijl aan te leren of te behouden. Het aantal kinderen met aan leefstijl gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals type 2 diabetes en obesitas, groeit sneller dan ooit.

Een gezonde leefomgeving

Deze groei kunnen we tegengaan door de leefomgeving gezonder te maken en kinderen en hun ouders/verzorgers te ondersteunen bij het aanleren van leefstijlvaardigheden. In een gezonde leefomgeving is er voldoende en zichtbaar aanbod van gezond eten en voldoende mogelijkheden voor beweging en ontspanning, ook in het dagelijks leven. Kinderen kunnen veilig lopend of op de fiets naar school of de kinderopvang. Daar is er voldoende aanbod aan gezond eten en leren ze gezonde keuzes te maken. Ook buiten school is er meer aanbod van gezond dan ongezond eten. Na school worden kinderen gestimuleerd om buiten te spelen, creatief te bezig te zijn en te sporten. Bij de verenigingen en winkels krijgen ze aandacht en complimenten in plaats van snoepgoed.

Samen bouwen we aan een gezonde leefomgeving

Het creëren van een gezondere leefomgeving kun je zien als het renoveren van een huis. Er staat al heel wat. Sommige onderdelen dragen bij aan het gewenste huis en kunnen gehandhaafd of uitgebreid worden. Andere onderdelen dragen niet bij en worden aangepast of zelfs verwijderd. Voor de renovatie van een huis zijn verschillende materialen nodig. Denk aan balken, ramen, leidingen en dakpannen. En diverse soorten professionals om met deze materialen te werken, zoals metselaars, glaszetters en loodgieters. Net zoals een huis niet gebouwd wordt uit alleen bakstenen door metselaars, is er een variatie aan projecten en professionals nodig die goed kunnen samenwerken voor het creëren van een gezonde leefomgeving.

Wil jij een steentje bijdragen aan een gezondere leefomgeving voor kinderen in de gemeente Noorwijk? Neem dan contact op met Goed Bezig regisseur Isabelle Groenstege via goedbezig@sportbedrijfnoordwijk.nl of lees op deze website verder voor meer inspiratie en adviezen binnen jouw organisatie.

Maak gezond gewoon

Is het echt nodig? Zeker. De afgelopen tientallen jaren is onze leefomgeving enorm veranderd. We worden continu verleid tot veel en ongezonde voeding. Tevens bewegen we veel minder, hebben we veel stress en slapen we ook nog eens onvoldoende.
Het gebruik van tablets en smartphones versterkt dit nog eens.

Het wordt voor de jeugd en hun ouders/verzorgers steeds moeilijker om in deze omgeving gezonde of betere keuzes te maken. Vaak heeft een gezonde leefstijl ook geen prioriteit door bijvoorbeeld armoede, werkloosheid, scheidingen of stress. In 2018 had maar liefst een op de acht kinderen en de helft van de volwassenen in Nederland geen gezond gewicht.

Als we beginnen met een gezonde jeugd, dan wordt een gezonde toekomst ook eenvoudiger. Mensen met overgewicht hebben namelijk meer fysieke gezondheidsriscio’s en mentale problemen. De gevolgen zijn belastend voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving; hogere zorgkosten, meer ziekteverzuim.

Juist daarom is het belangrijk om preventief te werken aan een gezond gewicht bij kinderen en jongeren door de wereld waarin kinderen en jongeren leven gezonder te maken.

Doe jij ook mee?

Samen naar een gezonde en actieve leefstijl

Goed Bezig Noordwijk is er om inwoners te helpen om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven. Samen met inwoners, ondernemers, scholen, horeca, zorgverleners, werkgevers en de gemeente werken we samen om (meer) gezonde opties aan te bieden in de gemeenschap.

Goed Bezig Noordwijk komt graag met jou in contact. Heb jij een goed idee? Of wil je dat jouw school, vereniging of omgeving gezonder wordt? Doe jij mee?

Gezonde sportkantine
De Sportkantines kunnen samen met de Team:Fit coach de kantine gezonder maken aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Hierbij leveren we een bijdrage aan de Goed Bezig Noordwijk aanpak die staat voor de gezonde en actieve leefstijl.
Alle Noordwijkse kinderen moeten in een gezonde omgeving kunnen wonen, leven en spelen. Een omgeving waarin een gezonde leefstijl lekker en normaal is. De gezonde keuzes weer makkelijk en logisch maken. Wanneer kinderen opgroeien in een gezonde omgeving en met een gezonde leefstijl, dan wordt dit de normaalste zaak van de wereld de rest van hun leven.  Om dit te realiseren staan een gezondere uitstraling en aanbod centraal.

https://teamfit.nl/

Positieve gezondheid
Is een brede blik op de gezondheid. Wij geloven dat gezondheid meer is dan niet ziek zijn. We moedigen mensen aan om zelf het beste uit het leven te halen. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar doorgaans wel op. Positieve gezondheid kiest een andere invalshoek, de focus op de mens zelf op de veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Er is verschillend materiaal beschikbaar om de mensen kennis te laten maken met Goed Bezig. Flyer en folders om de kennis over de gezonde leefstijl te vergroten. Ook zijn er materialen om het bewegen te stimuleren. Het materiaal is beschikbaar, neem contact op met Isabelle Groenstege.

– Wil je informatie folders of…
– Waterton
– Bidons

Alle materialen zijn verkrijgbaar of te bestellen. Neem contact met ons op!

De Goed Bezig Regisseur in de gemeente Noordwijk is Isabelle Groenstege. Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een e-mail naar goedbezig@sportbedrijfnoordwijk.nl.