Valpreventie

 

Informatiebijeenkomst 

Valt u vaak of bent u bang om te vallen en wilt u daar iets aan doen? Meld u dan aan. Bij deze bijeenkomst bespreken wij de oorzaken en gevolgen van vallen en welk beweegaanbod daar voor is. Tevens nemen wij een woonscan af om te bekijken of uw woning valveilig is. 

Locatie: De Duinpan | Sportlaan 34, 2191 De Zilk

Zaterdag 15 juni van 10:00 tot 12:00 uur

U kunt zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst Valpreventie via de website www.noordwijkactief.nl

_________________________________________________________________________________________________________________________

Beweegaanbod valpreventie

U kunt kiezen uit één van de onderstaande cursussen.

In Balans

In Balans is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Tijdens In Balans gaan ouderen in een groep, en onder begeleiding van een fysiotherapeut, oefentherapeut of MBvO-docent aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken.

Inhoud van het programma

In Balans bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Het is een groepstraining en duurt veertien weken. Het programma bestaat uit:

  • een informatiebijeenkomst (1,5 uur)
  • drie cursusbijeenkomsten (1 keer per week, 2 uur per bijeenkomst)
  • tien weken trainingsbijeenkomsten (2 keer per week een training van 1 uur).
  • twee keer 1 uur functionele testjes na de training, 1 keer aan het begin en 1 keer aan het einde van het programma

De cursusbijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, tests en informatie over bewegen, evenwicht en valrisico. De trainingsbijeenkomsten bestaan uit oefeningen op basis van tai chi en zijn gericht op het verbeteren van fitheid, evenwicht en spierkracht.

Kosten

Voor het In Balans-beweegprogramma betaalt u een eigen bijdrage van € 20,-. Deze prijs is voor 12 lessen.  

_________________________________________________________________________________________________________________________

Otago 

Het Otago-beweegprogramma is een effectief valpreventieprogramma ontworpen voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder die een verhoogd risico op vallen hebben. Dit programma is vooral gericht op ouderen die al enige mate van kwetsbaarheid vertonen. Hier zijn de belangrijkste componenten en voordelen van het Otago-oefenprogramma:

Voordelen 

  • Valpreventie: het primaire doel van het Otago-oefenprogramma is het verminderen van het aantal vallen onder ouderen. Door regelmatige oefeningen die gericht zijn op spierversterking en evenwicht, kunnen ouderen hun stabiliteit verbeteren en het risico op vallen aanzienlijk verminderen.

  • Verbeterde mobiliteit: de oefeningen helpen ouderen om hun mobiliteit en functionele capaciteiten te behouden of te verbeteren, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven en onafhankelijkheid.

  • Gezondheid en welzijn: regelmatige fysieke activiteit heeft talloze gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde cardiovasculaire gezondheid, verhoogde energieniveaus, en een beter algemeen welzijn.

  • Zelfvertrouwen: door deel te nemen aan het programma en hun fysieke capaciteiten te verbeteren, kunnen ouderen meer zelfvertrouwen krijgen in hun vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder angst voor vallen.

Kosten

Voor het Otago-beweegprogramma betaalt u een eigen bijdrage van € 40,-. Deze prijs is voor 12 lessen.  

_________________________________________________________________________________________________________________________

Beweegaanbod

In Noordwijk is zijn er verschillende cursussen te volgen waarin u samen met anderen sportief bezig gaat. Meld u aan bij een van de onderstaande cursusaanbieders:

Locatie: Gymzaal De Egelantier | De Zilk

Elke vrijdag vanaf 30 augustus t/m 8 november 2024 van 14:00 tot 15:00 uur. Aanbieder Sportbedrijf Noordwijk.

Locatie: De Maasgaarde | Noordwijkerhout 

Elke maandag vanaf 26 augustus t/m 11 november 2024 van 11:30 tot 12:30 uur. Aanbieder Sportbedrijf Noordwijk.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Eerder beginnen?

Onderstaande fysiopraktijken beginnen in juni 2024. Neem contact op om de startdatum af te stemmen.

Fysiotherapie De praktijk

Telefoonnummer:  071-3640000
E-mailadres: info@de-praktijk.nl
Locatie: Noordwijk en Noordwijkerhout

Fysiotherapie Paramedisch Centrum Noordwijk

Telefoonnummer: 071-5157801
E-mailadres: fysio@paramedisch-centrum-noordwijk.nl
Locatie: Westeinde 94, Hoek Northgodreef, 2211 XS Noordwijkerhout

Sportbedrijf Noordwijk

Aanmelden of meer informatie? Neem dan contact op met Remco Broekman (Coördinator Valpreventie). Zijn e-mailadres is: remco@sportbedrijfnoordwijk.nl of bel naar 06-17446473.